duminică, 24 iunie 2012

Gura bate curu’ … inca o diversiune murdara!



Ministrul de interne Ioan Rus a afirmat cu doua zile in urma in direct in cadrul unei interventii la un post de televiziune ca, condamnatul Adrian Nastase, internat la spitalul de urgenta in urma cunoscutei tentative de sinucidere, are calitatea de DETINUT. Aceasta afirmatie a fost facuta cu subiect si predicat, repetata de cateva ori si insotita de explicatii la nedumeririle realizatorului TV, care nu putea sa inteleaga cum un detinut poate primi atatea vizite.
Dl Rus a continuat explicandu-ne ca toti cei pe care o tara intreaga i-a vazut pe toate programele de televiziune in pelerinaj la patul lui Nastase, nu au intrat in contact cu detinutul, ci doar l-au vazut de la distanta, vizitele lor reprezentand doar semnul ingrijorarii in legatura cu starea lui si confirmand simpatia si devotamentul pe il poarta in continuare. Atat si nimic mai mult. Totul s-a desfasurat, dupa cum spunea dl Rus, in direct (aici n-avem dactilografe care au tastat gresit si nici softuri care denatureaza textele!) in conformitate cu prevederile legale referitoare la regimul persoanelor condamnate si care se afla in detentie. In plus, Nastase ar fi efectuat in momentul interviului deja aproape a doua zi de detentie, aceasta incepand, dupa spusele ministrului, din momentul in care Nastase a fost ridicat de acasa de o … SALVARE (parca scria BGS pe salvare) ! care nu l-a dus insa intr-un spital de penitenciar, ci la Spitalul de Urgenta (aici ar fi o intreaga poveste de spus, intrucat niciodata Iliescu & Co. n-au fost internati, de urgenta sau nu, altundeva decat la Elias sau cel mult Spitalul Militar).
Dl Rus a facut de altfel – ‘atentie !’  – in mod surprinzator aceasta declaratie, interventia de la tv fiind confirmarea in direct si cu amanunte suplimentare a unei declaratii deja aparute prin presa care ii apartinea si care fusese data – culmea ! – fara sa fie ceruta de nimeni.
Dl. Rus face deci declaratii, fara sa fie solicitat, de nimeni, intr-un caz cu care nimeni nu putea sa banuiasca (sau poate putea destul de repede, ca doar legea Big Brother e oficiala !) vreo implicare directa, in schimb nu face niciun fel de declaratie atunci cand este intrebat ‘punctual’, cum se spune la noi, in legatura cu acest caz, evitand toate intrebarile ‘incomode’.
Situatia de fata are doua posibile explicatii :
1)      Dl. Rus, in calitate de ministru de interne, nu cunoaste legile, neputandu-se pune de acord cu o institutie aflata in subordinea Ministerului de Interne si anume Politia
2)      Dl. Rus cunoaste atat legile, cat si adevarul, dar minte.
Acum, indiferent de varianta pe care am alege-o, dl. Rus este oricum in momentul de fata intr-o situatie imposibila in ‘calitatea’ sa de ministru de interne. Ca e mincinos sau ca e nepregatit/ignorant sunt doua calitati, fara ghilimele de data aceasta, pe care un ministru de interne nu si le poate permite.
Asta ar fi poate la prima vedere. Fara a inventa sau a incerca construirea unor scenarii rocambolesti, noi ne-am gandit mai degraba la incalcarile unor legi savarsite de catre dl Rus si, mai ales, la scopul incalcarii acestor legi, asumat de altfel, cum spuneam, de buna voie de dl.Rus, iata despre ce e vorba :
-        Recunoscand singur, neintrebat de nimeni, ca i-a propus lui Nastase tot felul de variante de incepere a regimului de detentie (preluare de acasa cu masini geamuri fumurii, impiedicarea afisarii in public cu catuse la maini, initiativa de a trimite personal o salvare la locul preluarii, alegerea –tot personala – a doi ofiteri superiori pentru efectuarea transportului etc) toate acestea intr-un dialog telefonic in care un ministru se consulta cu un condamnat asupra preferintelor lui, Dl. Rus recunoaste implicit incalcarea unei legi, aceea a tratamentului nepreferential al persoanelor private de libertate sau, mai pe romaneste, a ceea ce stie toata lumea sau crede ca stie toata lumea ca IN FATA LEGII TOTI SUNTEM EGALI. Dl.Rus a recunoscut si si-a asumat destul de nonsalant incalcarea acestei legi.
-        In continuare, tot Dl.Rus si-a mai asumat si crearea unui erou, un politist model, care a impiedicat o sinucidere, salvand viata unui om (si asta tot pe linia filonului de umanitate care spune ca i-a generat toate aceste actiuni). Si aici insa problema e un pic mai complicata. Acest om, nu-i mai dam numele ca deja il stie toata tara, a fost, s-a aflat si se afla probabil in continuare in centrul atentiei intregii massmedia din tara, poza, povestea vietii si a faptelor de ‘vitejie’ pe care le are la activ, gasindu-se in toate revistele, ziarele si canalele de televiziune. Este un fapt incredibil. Avem un al doilea Grajdan (sa ne amintim cum un om care parea ca nu e in firea lui, cel putin la tv, declara ingenuu ca retrage plangerea institutului pe care il conducea de doua zile, dupa ce ii ‘raporta’ ‘Imparatului’ indeplinirea misiunii la 5 dimineata). Iata acum inca un om a carui cariera, din cate am vazut absolut impresionanta si probabil si a carui viata (tinand cont de misiunile indeplinite cu succes si care au vizat in general varfuri ale lumii interlope) sunt scoase si aruncate fara rusine, fara mila si cu o absoluta si jignitoare lipsa de profesionalism in spatiul public. Acest om era, am inteles (de altfel nu l-am vazut pana acum niciodata nemascat) si ar fi trebuit sa ramana un lucrator de politie cu participare mascata sau sub acoperire. Poate nu ne exprimam noi exact cum trebuie, oricum aruncarea unui asemenea personaj in spatiul public este echivalenta, cel putin in teorie, cu o jumatate de condamnare la moarte. Nu cred ca vreun ministru de interne are dreptul sa puna in pericol cu buna stiinta viata subalternilor sai. Daca dl Rus ‘stia’ ca dl Nastase este depresiv, deci si imprevizibil, concluzia putea fi nu numai ca si-ar fi putut lua viata, ci si ca, eventual, (el fiind si mare vanator !), ar fi putut sa opuna rezistenta si sa incerce sa o mai ia si pe a altora ! Ca o paranteza, noi in continuare nu stim ce s-a intamplat cu adevarat in locuinta la acea ora si cine in cine a tras. Sa trimiti acasa la un condamnat doi ‘cetateni’ neinarmati si in tricouri de vara, cand stii ca in casa aceea se afla de-a dreptul un arsenal de arme de toate felurile si calibrele, ni se pare un gest iresponsabil ! Dl.Rus nu a creat niciun erou. Dl. Rus a sacrificat cariera unui om si, sa speram, ca doar atat. (tocmai am citit urmatoarea stire: ‘procurorul in cazul Bercea gasit mort’ – era o femeie ! – nu stim de ce e data asa, nu stim de ce s-a facut conotatia, dar ne putem imagina eventual, daca el exista si nu doar in capul nostru, mesajul !).  Sigur ca el poate trece in rezerva, probabil ca asta o sa si faca… va fi de altfel greu  sa mai urmareasca pe cineva acest urmaritor de frunte cu poza afisata pe toti peretii.
Si acum diversiunea !
Parerea noastra este ca in continuare tactica comunista a Bunicutei, care din perioada rusa probabil ca stapaneste intre altele, alaturi de diversiune, si sahul, in acest joc este ‘gambitul reginei’.
In prima partida, cel sacrificat a fost Grajdan. Nu a reusit pentru ca se pare ca si cei de la DNA au mai studiat tehnicile de lupta nomenclaturiste si s-au aparat corect. Bunicuta insa persevereaza (inca o data semnalam faptul ca dintre cei apropiati, este singurul (Ilici) care, cu mare relaxare a considerat ca nu are de ce sa se duca la spital, pentru ca, printre altele, stia ca nici nu are de ce, in plus si Sergiu Nicolaescu e destul de bolnav ca sa mai poata face impreuna inscenari grotesti sau penibile de genul celei de la Targoviste.).
Al doilea sacrificiu este acest Costea. El va mai fi ‘vanat’ probabil multa vreme si aici nu incape ‘de unii sau de altii’, ci de toti, chiar daca din motive diferite. Oricum e singurul, ca pe celalalt, cu o fata extrem de inteligenta si suspect de usor trecut in planul doi, si la propriu si la figurat – el n-a intrat in camera – a fost lasat deoparte. Cine este acesta nu stim, dar, inca o data, avea o privire deosebit de inteligenta si e o aparitie de retinut.
Aceste miscari fac parte, credem, din tehnicile de intoxicare binecunoscute si afirmate public, masiv, pentru prima data la revolutie (amintim  din nou ‘teroristii trag din toate directiile’ asa cum si in fata casei lui Nastase cineva striga ‘se aud focuri de arma’, fara ca aceasta sa fie confirmat ulterior de vreunul prezent la fata locului sau de vreun vecin), apoi la mineriade si, de fiecare data, chiar daca in cazuri singulare, ori de cate ori PSD-ul a simtit nevoia de consultanta din partea Bunicutei. Si aici s-au auzit intai focuri, pe urma a ramas un foc, intai era un glont in gusa, pe urma erau doua in usa, un fular putea sa acopere absolut aseptic o rana, un glont putea sta 6-7 ore in gat, intre nervi si artere, pe scurt, se sfideaza cu nerusinare, asa cum am mai spus, toate legile fizicii, balisticii, medicinei, fiziologiei, toate regulamentele de functionare ale institutiilor, ministerelor, toate normele de prim ajutor, de transport al ranitilor si asa ajungem la un ‘amarat’ de regulament de ordine interioara. Acest regulament de ordine interioara si anume acela de functionare a unui spital, institutie publica, a reusit dupa incalcarea sa aparent nefericita, sa produca iritare, in urma careia, aparent, dar nu numai, coroborat cu declaratiile lui Rus, Nastase & Co. au fost pusi in dificultate, pentru ca erau acum obligati sa explice foarte multe lucruri, si anume :
1)      Tinand cont de aberatiile medicale rostite atat de niste reporteri certati cu logica si in general cu minima cultura, precum si ale medicilor (evazive si incomplete), EXPLICAREA STARII MEDICALE A CONDAMNATULUI NASTASE
2)      Tinand cont de informatiile absolut contradictorii de la fata locului si, iarasi, de declaratiile dlui.Rus, EXPLICAREA DESFASURARII TENTATIVEI DE SINUCIDERE
3)      Tinand cont de zecile de ore de transmisie in direct in care toti cei care au intrat in spital au facut la iesire declaratii care nu incepeau cu ‘l-am vazut de departe si nu am putut sa vorbesc cu ‘Dansul’ ‘, ci absolut toti ne transmiteau o parere rezultata in urma unui dialog, EXPLICAREA MODALITATII PRIN CARE S-A REUSIT VIZITAREA LA FOC CONTINUU A UNUI DETINUT.
4)      Tinand cont de felul in care a fost dezafectat etajul 6 al Spitalului de Urgenta Floreasca si transformat intr-un penthouse personal pentru un singur detinut, EXPLICAREA MODULUI PREFERENTIAL DE TRATATEMENT IN APLICAREA UNEI PEDEPSE
5)      Tinand cont de politizarea extrema si intentiile propagandistice ale Juniorului Nastase de citire in spatiul public al unor ‘belete’, ‘testamente’ sau ‘testament’, EXPLICAREA FAPTULUI PENTRU CARE ACESTE ‘BELETE’ IN CAZUL IN CARE NASTASE ESTE DETINUT, NU APARTIN POLITIEI, CA PROBE INTR-UN DOSAR ZICEM NOI DE TENTATIVA DE SUSTRAGERE DE LA EFECTUAREA UNEI PEDEPSE, CI SUNT PROPRIETATE PERSONALA A FAMILIEI.
6)      Si cel mai important, EXPLICAREA POSIBILITATII FAMILIEI NASTASE DE A INTERZICE ORICE COMUNICAT REFERITOR LA STAREA MEDICALA A LUI NASTASE.
De aici incolo totul devine extrem de simplu, probabil ca atat PSD-ul, cat si guvernul Ponta, cat si tara prefera in momentul de fata sa faca al treilea sacrificiu, si anume pe dl.Rus (care din pacate nu poate iesi din aceasta dilema), ‘doar’ pentru ca sa pastreze calitatea de condamnat si nu de detinut a lui Nastase.
In acest fel nimeni nu va putea vreodata trece peste dorinta familiei si nici peste juramantul de confidentialitate al medicilor, Nastase nefiind detinut, deci avand in continuare dreptul la sfera sa privata.
Pe cale de consecinta nu vom vedea niciodata, asa cum ar fi normal, ca sa terminam cu speculatii idioate :
- vreo radiografie, tomografie, fotografie medicala (ca pe paparazzi i-a impiedicat fularul !) nici cu gatul julit al lui Nastase, nici cu glontul pitit in gusa, nici cu traiectoria de biliard printre jaloanele vitale din organism,
- nu vom sti niciodata de ce glontul ricosat dintr-un cartilaj ca din prastie in clavicula si apoi in podea, a ajuns in final in tocul usii,
- nici cum a reusit Nastase performanta de a nu se sufoca la orizonatala, ca la plaja, timp de cateva ore, cu o rana deschisa in gat, care fara sa sangereze, ca sa zicem ca mai sunt si minuni, ar fi creat macar un hematom, ca vorba aia dai cu capu-n usa si faci cucui !
Ce vom avea insa, vom avea :
-        legitimitatea pelerinajului la capataiul ranitului, care nu era detinut,
-        legitimitatea internarii lui cu o salvare privata si intr-un spital neaflat in subordinea penitenciarelor, deoarece conform spuselor politiei, procesul verbal nu fusese incheiat (sa-i spunem asa de primire-predare…),
-        legitimitatea organizarii in fata spitalului si in spital a oricarui fel de manifestari de adeziune sau simpatie, ca aici raspunzator e numai spitalul,
-        Legitimitatea interzicerii de catre familie a declaratiilor medicilor – ca omul are inca sfera privata!
Cam asta a creat asa zisa bailbaiala publica, a lui Rus, nesolicitata de altfel de nimeni !
Cel putin doua victime colaterale in plus, adaugate lui Grajdan si, mai ales, O MARE DIVERSIUNE !
Nu stim ce se va intampla in continuare cu Nastase si, probabil, ca nu mai are nicio importanta. Ceea ce a fost de declarat, a fost declarat, de la microfoane nu a lipsit nimeni, nici de o parte, nici de cealalta, iar esentialul a fost uitat .
Ce a fost de demonstrat, s-a demonstrat : ACESTI OAMENI POT FACE ORICE, POT SPUNE ORICE, NU TREBUIE SA FACEM MARE CAZ DE O VIRGULA, NICI DE GHILIMELE SI NICI DE UN PARAGRAF MAI MULT SAU MAI PUTIN, UITAT, DUPA CUM IN MOMENTUL ASTA ‘NUANTEAZA’ TOTUL IOAN RUS INTR-O ALTA DECLARATIE NEFERICITA.
Ne oprim aici, pentru ca altfel ar trebui sa modificam si noi totul.
Nu intentionam s-o facem pentru ca, repetam, este clar, DIVERSIUNEA A FUNCTIONAT DIN NOU, FARA GRESEALA.
Este murdara si va functiona in continuare atata vreme cat acesti oameni, ca intr-o gasca cu radacini adanci, vor sfida pe toata lumea din jur, punandu-se deasupra oricarei legi.
Nici macar dl.Rus, ca ministru de interne, garantul respectarii si punerii in aplicare a legii, nu are niciun fel de problema cu faptul ca fie nu o cunoaste, fie nu o respecta.
Numai ca in cazul lui gura bate curu’, iar dictionarul de argou explica aceasta veche zicala romaneasca:
« gura bate curul prov. (vulg.) vorbele spuse în pripă atrag după sine regrete, repercusiuni etc.
Sursa: Argou (2007) »
De regrete n-as vorbi, mai scrie ceva acolo de ‘repercusiuni’, dar suntem convinsi ca pentru dl Ponta sau in cazul de fata, dl Rus, toate astea sunt numai ‘PEANUTS’ !






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu