duminică, 10 iunie 2012

Este Ponta "Regele Soare"?

Este Ponta "Regele Soare"?



Dl Ponta a raspuns astazi, cu binecunoscuta sa amabilitate dobandita subit dupa desemnare, la a 12-a sau a 18a interpelare a reporterilor pe ziua in curs. Pana aici nimic nou. O face deja de peste o luna de zile cu aceeasi amabilitate, cu aceeasi rabdare, cu aceeasi lipsa de maturitate politica. Fiecare raspuns al domniei sale, fie pe scari, fie sub scari, fie pe strada, fie in masina, contine, in afara bla-bla-ului si a platitudinilor de rigoare, si cate o atractie. De obicei o mare prostie spusa cu gura plina. Intrat in gratiile tinerelor purtatoare de microfoane care roiesc in jurul sediilor de partid sau pe culoarele parlamentului dupa celebra ‘declaratie’ de la prezidentialele trecute, citez aproximativ « au furat mai bine decat noi », dl. Ponta nu se dezminte, servindu-ne in continuare, neobosit, gafa dupa gafa.
Astazi s-a petrecut un lucru, care are insa o conotatie un pic mai aparte si nu e doar o gafa. Abordat de susnumitele domnisoare, nu mai conteaza unde, ca el e oricum peste tot, si intrebat, printre altele, ce parerea are de incursiunea lui Traian Basescu la cumparaturi si despre impactul relativ pozitiv avut mai ales asupra presei, dl Ponta, in afara unor intrebari tendentioase pe care si le-a pus in legatura cu prezenta ‘intamplatoare’ a presei si a unor ironii mai mult sau mai putin disimulate la adresa presedintelui, a marit gradat nivelul de deferenta, incepand cu ‘Basescu’, continuand cu ‘dansul’, ‘domnia sa’ si ajungand la normalul ‘dl. Presedinte’, ca sa esueze apoi lamentabil intr-o afirmatie de genul : « … nu-i nimic rau … v-am zis… faptul ca merge la cumparaturi si cu cei 8% pe care i i-am dat eu in luna iunie… ».
Aoleo !!! ‘L’Etat c’est moi’ ??? Ne-am reintors cumva acolo ? Un alt Ludovic al 'paishpielea'? Cum vine asta ? Nu i-a dat guvernul? Sau Parlamentul? Sau USL-ul? Sau PSD-ul ? I-a dat domnia sa ? 
La aceasta – pentru noi – foarte grava scapare, aroganta nedisimulata sau oricum am vrea sa o numim, se adauga insa un lucru si mai grav. Ne-am uitat si prin ziare, si pe diverse agentii de presa care reiau in forma scrisa acest scurt interviu. Vorba aia, ‘scripta manent’ si istoria (nu vrem sa devenim prea pretiosi, dar asta e adevarul) va consemna cele spuse, in acest caz scrise, ca atare. Nicaieri insa nu apare formularea aroganta cu acest ‘eu’ devastator. E amintit fie guvernul Ponta, fie generic reintregirile salariale, orice altceva decat ‘eu’.
E oare o intamplare ?  O lipsa de atentie a tuturor reporterilor prezenti la fata locului la transcrierea de pe reportofoane ? Sau a privitorilor in direct la redarea in scris ? Sau e un pic mai mult ? Sa nu asistam cumva la reintoarcerea si reinstaurarea pe nesimtite a cenzurii. Nu a uneia brutale, nu ne gandim la asa ceva, ci o cenzura ‘soft’ care elimina doar sau indreapta, ca un lector intr-o editura, greselile, prostiile sau derapajele vorbitorului, imbracandu-le in haina frumoasa a declaratiei - politice sau nu – corecte si ajutandu-l astfel sa nu se sinucida politic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu