luni, 11 iunie 2012

Antonescu tine cu ... Catalunya!


Antonescu tine cu … Catalunya!


Cu ceva timp in urma, mai exact in ziua depunerii motiunii de cenzura care a provocat caderea guvernului MRU, la tribuna Parlamentului s-a petrecut un lucru mai putin obisnuit si peste care s-a trecut discret cu vederea . In interventia sa, Aurel Vainer – reprezentantul comunitatii evreiesti din Parlamentul Romaniei – ne-a adus la cunostinta cu stupoare si revolta, dar pe un ton decent, un fapt, dupa parerea domniei sale, incalificabil si de nepermis din partea unui parlamentar roman : necunoasterea istoriei si folosirea nefericita a unor cuvinte si gesturi care, dupa spusele sale, pot lovi mai tare decat ‘o bomba atomica’.
Autorul acestui derapaj verbal, si nu numai, era dl Crin Antonescu. Acesta din urma s-ar fi facut ‘vinovat’ de folosirea frecventa – probabil din necunoasterea conotatiei exacte si a semnificatiei istorice – a unui cuvant, ‘camarad’, folosit ca formula de adresare predilecta de catre legionarii romani. Dl Antonescu este si profesor de istorie si ar fi folosit in plus, dupa spusele aceluiasi Vainer, si nu tocmai rar, chiar si forma de salut prin ridicarea bratului drept cu palma intinsa,  binecunoscuta ca forma de salut nazista.
La vremea respectiva ni s-a parut o oarecare fortare a comparatiei, in plus, ca mai toti cei din generatiile neimplicate direct in acele evenimente dramatice evocate de dl Vainer (Holocaustul), probabil ca avem o perceptie mai putin sensibilizata la aceste ‘bombe atomice’ din limbajul national-socialist.
Rememorand o parte din interventiile sau afirmatiile unor lideri USL din ultimele luni, am constatat cu oarecare surpriza ca incepand cu dl Ponta – cel care observa in iarna ca ‘presedintele Basescu sta ascuns la Cotroceni ca Hitler in ultimele sale zile de viata in bunkerul sau din Berlin’, continuand cu repetatele evocari – din pacate pentru el numai in momente gresite  - a ‘noptii cutitelor lungi’ sau incendierea Reichstagului, cu dl Sova suferind de o amnezie totala in privinta Holocaustului din Romania (si el pe langa Drept absolvent de Istorie !), cu dl Marga si celebra lui comparatie a lui Basescu cu Mussolini ( Marga tot Istorie pe langa Filosofie) si ajungand la ‘camarazii’ lui Antonescu evocati de dl Vainer, majoritatea membrilor USL au o apetenta deosebita la vocabularul national-socialist.
Am sperat totusi ca dupa interventia dlui Vainer, fie ea fortata sau nu, aceste derapaje verbale, condamnate de altfel in toata lumea civilizata, vor inceta definitiv.
Uite ca ne-am inselat ! Aseara, dupa terminarea votului, in asteptarea rezultatelor finale, la Cluj, dl Uioreanu, alaturi de dl. Nicoara (primarul de o noapte al Clujului), in betia succesului, ii ‘raportau’ cu mandrie, in transmisiune directa, ‘camaradului’ Antonescu  indeplinirea obiectivului stabilit.
La Bucuresti, in sediul de campanie al dlui Oprescu, tot in betia succesului, in timpul imbratisarilor si al pozelor de grup si tot in direct, dl Ponta constata cu voce tare ca mai lipseste un ‘camarad’ ! Era vorba de « ala micu’ » - Daniel Constantin - , aflat mai incolo nitel.
Scena cea mai interesanta a avut loc insa cu doua ore inainte de incheierea votului, pe o terasa de pe Sos. Kiseleff, unde liderii uselisti isi omorau timpul, de data asta in calitate de microbisti, in asteptarea transmisiei partidei Spania – Italia de la CE.
Napaditi de domnisoarele cu microfon (pe care de altfel cu mare amabilitate le-au invitat sa ia loc si langa ei la masa, nu numai langa Basescu !), liderii uselisti, mai ales Victor Ponta, au mai facut cate o declaratie - bineinteles neelectorala ! – obisnuitele blabla-uri despre cum a decurs ziua, asteptari etc. La sfarsit, a venit si intrebarea legata de partida de fotbal.
 ‘Cu cine tineti ?’ .
Cu cine tinea Ponta e irelevant.
Mai ciudat este insa ce am auzit din partea dlui Antonescu : ‘eu tin cu Spania !... cu Spania si cu Catalunya !’ .
Si acum ne permitem comentarii :
Deci  nu era ‘Catalonia’, pe romaneste. Ce sa ne gandim ? Si de ce Catalunya ? Putem sa ne gandim pur si simplu ca in echipa Spaniei sunt constant 4-5 jucatori de la FC Barcelona care este in Catalunya. Putem sa-l banuim chiar de eruditie pe dl Antonescu, pronuntand el denumirile in limba de origine. Limbile straine nefiind chiar punctul lui forte, ne-am aruncat si noi o privire pe Wikipedia sa vedem ce inseamna Catalunya dincolo de simpla conotatie geografica. Redam in continuare.
„Catalonia (catalană: Catalunya, spaniolă: Cataluña) este o regiune din nord-estul Spaniei în care este dominantă limba catalană și care are statutul de regiune autonomă (…).
(…)Termenul Catalonia este, oricum, câteodată aplicat de catalani, mai ales de cercurile naționaliste (sic!), pentru întreaga regiune istorică vorbitoare de catalană.
Numele oficial al administrației autonome catalane (…) este Generalitat de Catalunya. (…). De fapt, Generalitat de Catalunya este sistemul (autonom) de guvernământ(…) Regiunea deține propria ei forță de poliție, Mossos d'Esquadra (…).
Spre deosebire de Țara Bascilor (…),Catalonia nu are un sistem fiscal independent de guvernul spaniol central, (…), iar Catalonia nu detine un sistem sanitar si de invatamant complet.” (sursa Wikipedia)
Iata cu cine ’tine’ dl Antonescu! Crin Antonescu.
Acum, fara a vrea sa fortam o comparatie cu ce a spus dl Vainer, nu vi se pare totusi ca sunt cam multi ’camarazi’ si cam multe exemple sau idealuri nationaliste pentru o asa scurta perioada de timp ?
Sa fie oare acesta visul dlui Antonescu ?
Un partid de ‘camarazi’ cu politie proprie, insa fara fiscalitate, deficitar la sanatate si invatamant, dar cu guvernare autonoma !  
Halal ideal !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu