luni, 2 iulie 2012

Un infantil efeminat si un hard-pueril in dialog.


-         « … de acum vei ramane ‘copilul fericirii’, am inteles bine ?

-        Nu, capul familiei…

-        Imi cer scuze ! »

Asa debuta un interviu de un extraordinar interes, precum fusese anuntat, asteptat cu sufletul la gura de o tara intreaga.

Protagonisti : doi activisti propagandisti, unul cu state de servici in regula, cel care punea intrebarile, altul nedeclarat (semnalat de noi inca de la inceputul acestei sarade), la un moment de maxima audienta, la « cea mai premiata televiziune din Romania ».

Ce a urmat a fost tot un dezastru. Am vazut un moderator care, indragostit de propria retorica, oftand chiar dupa intelesul profund al propozitiei rostite, nu se poate abtine sa  nu emita intrebari cu valoare de dizertatie, dar care in afara lungimii frazei, nu inseamna nimic si nu necesita decat raspunsuri complicate de genul « da », « nu », « bineinteles » sau « fara indoiala » ; am mai vazut aceeasi tenta sugestiva de punere a acestor intrebari prin rasucirea inutila a frazelor, din lipsa asumarii unei responsabilitati directe care ar fi nsemnati o sintagma simpla de genul : ‘nu e asa ca ?’ ; si am mai vazut un tanar care persista intr-o greseala semnalata, nu doar de catre dusmani, cum s-ar putea crede, ci probabil si de catre toti prietenii adevarati pe care-i are - aceea de a vorbi !

Din plecare, putem remarca incercarea vadita de victimizare a ‘tanarului’ Nastase, care intre noi fie spus, are cam 26 de ani, e milionar - asta  nu stim de unde ! (nu afirmatia, ci de unde are milioanele !), care conduce o supermasina de peste 100.000 euro, locuieste, conform declaratiilor de avere, in mai multe case de sute de mii de euro si detine, printre altele, si ceva cluburi in zona cea mai importanta pentru o astfel de activitate – lacul Herastrau, dar caruia mult mai » varstnicul » si experimentatul sau interlocutor efeminat i se adreseaza totusi cu ‘tu’.

Sa fie oare intamplator ? Sau cretinismul acestor oameni functioneaza in directia : ‘acest copil lovit de soarta, pe care noi, cei maturi trebuie sa-l intelegem, sa fim alaturi de el si sa-l compatimim’. Acum, lasand ironia la o parte, noi chiar il intelegem, suntem alaturi de el si il compatimim, asa cum suntem alaturi de toti cei care se afla in situatii similare, pe care nu le-au provocat direct, ci pe care, in calitate de ‘familie’ doar le suporta. Si aici am putea aminti baiatul de 12 ani al lui Nutu Camataru, de care rudele ‘nu poate » sa se ocupe, fiind si ele in penitenciar…’, sotia dlui Apostu, care acum are mai putin de lucru…, familia dlui Catalin Voicu, privata de cinele copioase petrecute alaturi de parinte, copilul mic al dlui Boldea…familia dlui Solomon, cu clanurile locale ramase fara participare la petreceri…si multe alte familii, lovite de astfel de nenorociri. Lucrul asta se intampla insa si trebuie sa se intample in continuare dintr-un simplu, dar esential principiu care trebuie sa guverneze orice tara democratica si anume ca in fata legii toti suntem egali.

Asa cum un personaj extrem de controversat la vremea respectiva, ca sa nu spunem altfel, ca Fane Spoitoru, a avut voie sa-si faca botezul ‘copilasului’ in Casa Poporului, facand si el parte din acest popor, in perioada Nastase, se pare ca si dl Nastase are voie, ba chiar judecatorii au stabilit ca trebuie sa beneficieze si el de ospitalitatea penitenciarului, prin care s-au perindat spoitori sau camatari, si  de care in aceeasi egalitate deplina a drepturilor, un medic exceptional, ca dl Bradisteanu, s-a ocupat in mod direct, amenajandu-i un spital, dupa spusele avocatului Cazacu, la un standard european, cu o ingrijire de exceptie. Acestea sunt, din pacate sau din fericire,  intrepatrunderile parcursurilor vietii diferitelor personalitati din tara noastra atat de atipica.

Un interlop face botezuri in Casa Poporului, un chirurg de exceptie se ocupa de spitalul unui penitenciar in care aterizeaza un fost prim ministru, intelectual si profesionist de statura internationala, Gutza lanseaza maneaua prezidentiala in campania lui Basescu, Nutzu Camataru iese din acelasi penitenciar calare pe un pur sange arab, Nati Meir, parlamentar PRM dupa ce, imparte bancnote false, viziteaza si el acelasi penitenciar, samd.

Vedem acum un tanar specializat in arts/entertainment/nightlife, adica la fel ca si tatal sau,  « in penal ‘dar in directie opusa ( cum stim, zona Herastrau cu locul respectiv a facut obiectul cercetarii penale in cea mai mare parte a dosarului camatarilor, mai exact locul de unde se pare ca ar fi fost pur si simplu rapite zeci de tinere in scopul prostitutiei), aparand in fata noastra in postura de victima.

Sigur ca nu se bucura nimeni de asta ! E doar uimitor si totodata de-a dreptul periculos gandul ca in aceasta tara planurile se pot inversa sau suprapune in astfel de succesiuni aberante. De fapt, intrebarea e ‘cine sunt cu adevarat victimele ?’. Si nu acestea conjuncturale, ci cele dintotdeauna.

Tanarul de care vorbeam, considerat deja victima, ne-a numit circa o ora, destul de contradictoriu, cand direct, cand voalat, cand incurcand taberele, numai « autorii ». Conceptul de victima nu mai trebuia definit, era clar si era de la sine inteles ca familia impreuna cu « detinutul politic » Adrian Nastase sunt victimele.

La capitolul ‘vinovati’ s-a cam incurcat, s-a mai si contrazis, dar bineinteles ca vajnicul aparator al dreptatii, cu vocatie de pastor si aspect de ingeras, l-a ajutat de fiecare data, punandu-i in gura cuvintele potrivite.

Dincolo de starea, de inteles dealtfel, a acestui om, ( Andrei Nastase), prestatia lui a fost jalnica. Primisem si inainte cateva semne ale capacitatilor intelectuale de care da dovada, prin interventiile publice anterioare de un nivel intelectual  extrem de scazut, usor agramate, naive si lipsite total de un continut real. Mesajul era pur propagandistic : noi suntem buni si persecutati, ei/el sunt rai, fara dumnezeu si calca in picioare orice ca sa-si atinga scopul.

Cu cea mai mare sinceritate trebuie spus ca nu am inteles nimic, cu atat mai putin dincolo de lozicile comuniste  gen « am sa-mi dedic intreaga viata restabilirii adevarului si onoarei lui Adrian Nastase », discursul tanarului Nastase nu a vrut sa spuna nimic altceva decat ca oricine poate fi vinovat si chiar este, mai putin Adrian Nastase. Aici trebuie remarcata adresarea la persoana a treia, asa cum vorbeau si cei din epoca de aur ‘tovarasu’, ‘tovarasa’, la Adrian Nastase ‘dansul’, iar de catre propriul sau fiu, nu ‘tata’, ci in permanenta ‘Adrian Nastase’, de parca ar fi vorbit de un extraterestru.



Debutul conversatiei a fost extrem de slab. Paralizat de emotie sau coplesit de importanta momentului, Andrei Nastase a vorbit asa cum vorbea pe vremuri Nicolae Ceausescu, reusind sa articuleze o propozitie intr-un minut, cu pauze lungi intre cuvinte, de parca ar fi rostit profunde judecati de valoare pe niste enunturi de o simplitate atat retorica, cat si ideatica de neimaginat stiind cine e tatal sau.

Un spectacol absurd, plin de patetism si minciuni, de contradictii si incoerente in exprimare, cu o accentuata tenta propagandistica, dar fara continut si cu multe « capcane » !

Cea cu Gratierea le intrece pe toate ! Si el si noi si cred ca orice om sanatos la cap poate sa se gandeasca numai la o incercare stupida de manipulare a opiniei publice. Ba il gratiaza, ba nu-l gratiaza (Basescu) !  Intrebarea ar fi trebuit sa fie : poate Basescu sa-l gratieze sau mai exact are vreun rost ?

Raspunsul e NU ! Si nu ca nu vrea… Nastase are trei procese in desfasurare. Unul s-a incheiat cu o condamnare…in celelalte doua a fost achitat dar se judeca recursul ! Daca il gratiaza Basescu acum pe aceasta speta iar peste 5 luni e condamnat pe una dintre celelalte doua, cum facem ? ca de impuscat nu se mai poate…

Marea  diversiune Adrian Nastase e abia la inceput.

Din pacate pentru el, la ea ia parte acum si fiul sau si chiar nu-i face un serviciu !



PS. La CEDO, culmea coincidentei ! a ajuns si Nutu Camataru, ca, dupa cum vazuram, face si el parte din poporul roman. Si a si castigat ! Vreo 8500 euro (cred). Pentru felul in care i s-a prelungit in mod nejustificat instrumentarea dosarului. Numai ca, ceea ce probabul nu stie, sau nu vrea sa stie, nici Andrei Nastase, nici avocatii, este ca CEDO nu judeca cauzele unei tari pe fond, ci doar pe proceduri. Asa ca de la CEDO poti sa obtii cel mult niste bani si confirmarea ca unee proceduri nu au fost respectate, iar toate acestea cam in 3-4 ani ! Asa ca si povestea cu CEDO este inca o mare diversiune. CEDO nu-l poate elibera pe Nastase, nici daca i-ar judeca dosarul maine. Cu avocati intimidati sau nu !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu